Aikido 55-plus, senioren- en ouderenbeleid

senioren-aikido-55-plus

Hoe zit het precies met ouderenbeleid en senioren Aikido binnen de Aikido Bond Nederland (AbN)? We praten je bij. Er zijn momenteel 387 deelnemers ouder dan 55 jaar die trainen bij Aikido-scholen (dojo’s) in Nederland. De meesten daarvan trainen al jaren en ervaren geen problemen om deel te nemen aan de reguliere lessen. Een veel kleiner aantal is beginner. Beginners op hogere leeftijd beoefenen Aikido in een veel rustiger tempo, dan de doorgewinterde gevorderden. Toch zullen alle ouderen, met het voortschrijden der jaren, zich in min of meerdere mate moeten aanpassen in hun Aikido.

Vergrijzing in Nederland, fit blijven met Aikido

De toenemende vergrijzing in de Nederlandse samenleving heeft zijn weerslag, ook in de AbN. De overheid propageert sportbeoefening als een middel voor deze doelgroep om de gezondheid te bevorderen. Dit gebeurt o.a. door gesubsidieerde beweegprogramma’s, zoals Body-Mind Fit (BMF) met Aikido voor 55-plussers en ouderen. BMF is een interventie van de AbN en is enkele keren succesvol ingezet in diverse steden. Onlangs is er een 2-jarig project met succes uitgevoerd in Arnhem, door de Aikido Stichting Arnhem (ASA). Dit leidde onder andere tot de start van een aparte Senioren Aikido-groep bij de ASA.

Het voormalige AbN-bestuur pikte dit succes op, wat leidde tot de aanstelling van een portefeuillehouder senior-
Aikido/ BMF binnen het nieuwe bestuur. Dit werd Piet Lagerwaard Shihan.

Piet is een samenwerking aangegaan met de vorige BMF-coördinator, Jeanette Tanis, en de fysiotherapeuten Jack de Jongh (voormalig docent fysiologie in de opleiding aikido-leraar niveau 2) en Fabienne Mijnsbergen (specialisatie geriatrie).

Groei van Aikido-lessen voor 55-plus

Het aantal ouderen in Nederland neemt toe en daarmee groeit een potentiële doelgroep die baat heeft bij Aikido beoefening. Ondanks dat Aikido onder 55-plussers en ouderen geen grote naamsbekendheid heeft, is het voor Aikido-scholen (dojo’s) interessant zich meer op hen te richten, ook uit oogpunt van ledenaantallen. De ervaring met de BMF-cursussen in Arnhem leerde dat ouderen niet snel naar Aikido zullen trekken, maar dat ze enthousiast werden na het volgen van een gratis BMF-cursus, die werd aangeboden onder de titel ‘valpreventie, valtraining & weerbaarheid’. Het Aikido zelf vormt dan een kern van waaruit nieuwe en oudere leden kunnen worden aangetrokken.

De werkgroep

Ben jij een dojo-houder of heb je vanuit een andere rol interesse om iets te doen met Aikido voor ouderen? Stuur een berichtje naar Piet Lagerwaard, senioren@aikidonederland.nl

De BMF-werkgroep houdt zich o.a. bezig met:

  • De bevordering van veiligheid in aikido-training aan ouderen.
  • De ontwikkeling van een bijscholingsmodule 55-plus/senioren-aikido, die te zijner tijd kan worden
    opgenomen in de Aikido- lerarenopleiding op niveau 3 en 4 bij AbN.
  • De organisatie van (inter)nationale stages voor aikidoka vanaf 55 plus (post-corona).
  • Landelijke bevordering van Aikido-beoefening door ouderen.
  • Ondersteuning van dojo’s in hun ouderenaanbod, bijvoorbeeld via BMF en de opstart van
    55-plus/senioren-aikido.

Senioren Aikido in Arnhem

senioren-aikido-arnhem

Train Aikido, weerbaarheid en leer veilig vallen

In Arnhem kunnen senioren (55+) al met leefstijdsgenoten Aikido beoefenen. Speciaal voor als jou als je wat ouder bent en graag Aikido wilt trainen, maar dan in een aangepast tempo en jouw fysieke mogelijkheden. 

Senioren-aikido is ‘gewoon’ aikido met valtraining en verdedigingstechnieken, maar dan met extra aandacht voor ontspanning, centreren en de juiste houding. Heel geschikt voor als je iets rustiger en niet meer dan een keer per week wilt trainen. Dat draagt namelijk al bij aan het op peil houden van je valtechniek, weerbaarheid en vitaliteit! De lessen volgen alle regels en gebruiken op die in Aikido van toepassing zijn.

De lessen in Arnhem (Zuid) worden gegeven door Piet Lagerwaard Shihan (6e dan) en Pasi Lahdenperä (2e dan)  Beiden zijn ervaren in Aikido en weerbaarheidstrainingen voor ouderen.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op: aikidostichtingarnhem.nl